Bordeaux – maailman suurin maailmanperintökohde

enjoying water by quai louis xviiiTyttäreni asuu enää muutaman kuuakauden Bordeauxissa, ja siksi oli paikallaan käydä tässä viinialueestaan tunnetussa kaupungissa. Matka osui elokuun loppupuolelle, jolloin alueella on yleensäkin lämmintä ja tällä kertaa oli paikallistenkin mukaan helle eli lämmintä varjossa yli 35 astetta.

Kaupunki osoittautui isommaksi jutuksi kuin olin osannut odottaakaan: suurin piirtein koko Bordeaux on nykyisin Unescon maailmanperintökohde, ja sellaisena myös pinta-alaltaan maailman suurin – kiitos entisen Ranskan pääministerin ja sittemmin Bordeauxin tarmokkaan pormestain Alain Juppén, jonka johdolla kaupunki siistittiin ja sinne rakennettiin hienot joenrantakadut sekä upeat raitiotiet. Oheinen kuva on nimenomaan vanhan keskustalueen vierellä olevalta rantakadulta, lisää kuvia löydät klikkaamalla kuvaa tai tästä.

Mutta kaupunki itsessään ei ole ainoa syy piipahtaa – ympärillähän on yksi maailman tunnetuimmista viinialueista, josta olen jo kirjoittanut erillisen jutun St Emilionista. Bordeauxissa itsessäänkin viini ja ruoka ovat näkyvästi esillä, eikä syyttä. Vaikka ranskalaiskeittiö tunnetaankin pääasiassa liharuuista, kaupungista sai riittävän kauan etsien myös maukasta kasvisruokaa. Bordeaux mainitaan rantakaupungiksi, tuleehan sinnen valtamerilaivoja Garonne-jokea pitkin, mutta varsinainen merenranta on noin tunnin ajomatkan päässä. Matkamme lopulla teimme myös myöhäisen iltapäivän shampanja-picnicin Cap Ferretin upealle kymmenien kilometrien mittaiselle hiekkarannalle – ehkä Euroopan upeimmalle (!), josta on hienot näkymät Atlantille ja niemen sivulla olevan lahden vastarannan dyyneille, jotka nousevat yli sadan metrin korkeuteen, Euroopan korkeimmat dyynit siis.

Kaikkiaan hieno kaupunki ja koko alue varsinkin kesäiselle matkalle, suosittelen!

Kirjoita kommentti

Voit käyttää näitä HTML-tägejä:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kommenttisi tulee näkyviin, kun admin on hyväksynyt yhden kommenttisi.

  

  

  

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.