Päivän kuva 06.06.2013: kummituspuita Vantaanjoen varsilla

06-6-2013-spooky-bird-cherry-due-to-caterpillarsAjelin tänään 6.6.2013 vaimoni kanssa pyörällä kymmenkunta kilometriä Vantaanjoen rantoja pitkin Tuomarinkylästä Pitkäkosken yläpuolelle. Kesä oli upeimmillaan, mutta myös jollain tapaa kauhistuttavimmillaan: voi sanoa, että kaikki jokivarren tuomet olivat kuvan mukaisia. Puiden ulkonäön ovat parissa viikossa muokanneet upeista valkokukkaisista ja vihreälehtisistä kasveista valkean ja harmaan näköisiksi kummitusmaisiksi abstrakteiksi taideteoksiksi tuomenkehrääjäkoin toukat.

Läheltä katsoen yksittäisessä pienessä oksassakin oli sadoittain toukkia, joten niitä täytyy olla jokivarren puissa varmasti miljoonia. Näyttäisi siltä, että varsinkin joen lähellä toukille on poikkeuksellisen loistavat kasvuolosuhteet: pääkaupunkiseudullahan lämmin sää on jatkunut lähes ilman sateita tuomien kukinnan alkamisesta, ja joesta nousee puihin ilmeisesti juuri sopiva määrä kosteutta. Muuten samanlaisessa säässä esimerkiksi Torpparinmäessä lukuisat tuomet ovat säästyneet ilmiöltä melkein kokonaan.

Tämä ilmiö on jokavuotinen, mutta koskaan en ole Vantaan varsilla sitä näin laajassa mittakaavassa havainnut. Käytännössä jokainen joen molemmin puolin kasvava tuomi oli seittien peitossa – ja tuomia Vantaanjoen varrella kasvaa todella tiheässä, kuten alla olevasta kuvasta voi huomata.

06-6-2013-spooky-bird-cherries-along-river-vantaa

Kirjoita kommentti

Voit käyttää näitä HTML-tägejä:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kommenttisi tulee näkyviin, kun admin on hyväksynyt yhden kommenttisi.

  

  

  

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.