Päivän kuvat 20.7.2013: Isot purjelaivat lähtövalmisteluissaan Helsingissä

tre-kronorin-tytot-ja-pojat-rentona-raakapuullaLauantaina 20.7.2013 oli hieno ilma, kun the Tall Ship Races 2013 valmistautui lähtöön Hietalahdesta kohti Riikaa. Ihmisiä oli paikalla varmasti kymmeniätuhansia, bändit soittivat usealla ulkoilmalavalla – mutta pääasia olivat tietysti upeat laivat ja niiden miehistöt. Tein lähtöpuuhista pienen kuvasarjan, johon pääset joko kuvasarjasta jutun lopussa.

Omat suosikkini yli sadasta laivasta olivat ruotsalaiset Götheborg ja tämän jutun kuvana oleva Tre Kronor, jotka molemmat ovat kopioita vanhoista aluksista. Upea on tietysti myös kisan viidesti voittanut pietarilainen koululaiva Mir sekä lukuisat isommat ja pienemmät laivat – esimerkiksi Helsinkiin rekisteröity kuvasarjassakin näkyvä puinen Astrid.

Muutama sana noista suosikkilaivoistani.

Götheborg on kopio 1700-luvun samannimisestä aluksesta, joka oli linjalaivana Ruotsin Itä-Intian Kauppakomppanialla, mutta upposi vuonna 1745 Göteborgin edustalle vasta kolmannella purjehduksellaan. Tämä kopioalus laskettiin vesille 6.6.2003 eli on juuri täyttänyt sata vuotta. Alukselle pääsi, mutta lähtöpuuhissa jonotus kesti vähintään kaksikymmentä minuuttia, joten tyydyin vain kuvaamaan laivaa ulkopuolelta eri suunnista. Vanhan ajan koristelut ja rakenne tekivät tästä laivasta ihan ilmeisesti myös yleisön ykkössuosikin.

Tre Kronor on puolestaan kaksimastoinen priki, joka on rakennettu 1850-luvulla purjehtineen Gladan-aluksen piirustusten perusteella. Kruununprinsessa Victoria laski aluksen vesille 27. elokuuta 2005, mutta ensipurjehdus oli vasta heinäkuussa 2007. Victoria ja Daniel ovat käyneet aluksella Turussa ja se osallistui Tall Ship Races -tapahtumaan ensimmäisen kerran vuonna 2009, jolloin alukset vierailivat myös Turussa. Purjelaiva on toimii puhtaan Itämeren puolesta ja liikkuu purjeilla aina, kun se on mahdollista. Tämä on toinen suosikeistani miehistön iloisen ilmeen ja upean perinteisen rakenteensa ansiosta.

Valitettavasti aika ei riittänyt seuraamaan alusten lähtöä, jossa meksikolainen parkki Cuauhtemoc sain yleisön suurimman suosion, kun miehistö seisoi raakapuilla ja lauloi kotimaansa lauluja. Tämä alus on voittanut Tall Ships Races -purjehduksen kahdesti.

Kirjoita kommentti

Voit käyttää näitä HTML-tägejä:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kommenttisi tulee näkyviin, kun admin on hyväksynyt yhden kommenttisi.

  

  

  

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.